Sürdürülebilirlik
İyi Uygulamalarımız
23
Sürdürülebilir Gıda Üretimi
Alarko Tarım Grubu olarak sürdürülebilir tarımı destekleyen, gıda güvenliğini artıran ve tarımsal üretimde ekonomik ve toplumsal kalkınmayı hedefleyen uygulamalarımızla BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında 2. hedef olan “Açlığa Son” hedefi doğrultusunda çalışıyoruz. Yıl boyu sürdürülebilir üretim yaparak mevsimsel gıda arzındaki dalgalanmaları minimize ediyoruz. Geleneksel tarıma kıyasla daha az su tüketimiyle daha yüksek verim elde ederek gıda üretimini optimize ediyoruz. Tohum ıslahı ve yetiştiriciliği faaliyetlerimizle kuraklık, tuzluluk ve sıcaklık gibi iklim değişikliği kaynaklı zorluklara dayanıklı tarım ürünleri geliştiriyoruz.
Daha Fazla...
19
Su Kullanımı
Alarko Tarım Grubu olarak, çevresel sürdürülebilirlik alanında sürekli iyileştirmeye ve yenilikleri hayata geçirmeye odaklanıyoruz. Bu doğrultuda, işletmelerimizde uyguladığımız politikaları sürekli olarak gözden geçiriyor ve geliştiriyoruz. Çünkü biz, doğanın bize sunduğu kaynakları en iyi şekilde koruyarak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı taahhüt ediyoruz. Alsera’nın üretim süreçlerinde su ve enerji kullanımını optimize ederek, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyoruz. Su tasarrufu ve atık suların geri dönüşümü konularında özel önlemler alarak, su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunuyoruz. Topraksız tarımda kullanılan “coco peat”, hindistan cevizi kabuklarının işlenip sıkıştırılması ile oluşturulan ve bloklar halinde kullanılan yüksek su tutma özelliğine sahip bir ortam sağlamaktadır. Bu sayede geleneksel tarıma göre %60 daha az su kullanır, çünkü geleneksel tarımda toprağın nemliliğini sağlamak ve muhafaza etmek amacıyla, bitkisel üretimin ihtiyaç duyduğu su miktarının çok üzerinde bir sarf gerçekleşir. Ayrıca gerçekleştirdiğimiz teknoloji yatırımı ile bitkilerin drenaj olarak geri verdiği suyu tekrar sulama ve bitkiyi besleme amaçlı kullanarak su ve gübre sarfında ilave yüzde 30 tasarruf sağlıyoruz ve bu sayede toplam su kullanımında yüzde 72’ye varan oranda bir kaynak tasarrufuna ulaşıyoruz.
Daha Fazla...
22
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Alarko Tarım Grubu olarak tüm faaliyet alanlarımızda gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve %70’in üzerinde kadın istihdam oranımızla BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından Eşitsizliklerin Azaltılması hedefine katkıda bulunuyoruz. İstihdam politikalarımız ve yatırım stratejilerimizle kadınların iş gücüne katılımını artırıyor, ekonomik fırsatları kırsal bölgelerde genişleterek bölgesel kalkınmaya destek oluyoruz. Böylece ekonomik, sosyal ve toplumsal cinsiyet tabanlı eşitsizliklerin azaltılmasına katkı sunuyoruz.
Daha Fazla...
20
Atık Yönetimi
Alsera seralarında devreye aldığımız atık yönetimi uygulamalarımızda çevreye olan sorumluluğumuz itibarıyla döngüsel bir yaklaşımı benimsiyoruz. Üretim süreçlerimizde oluşan atıkları minimize etmek ve mümkün olduğunca geri dönüşüme kazandırmak için daimi çaba sarf ediyoruz. İşletmelerimizde oluşan atıkları geri dönüşüme kazandırarak, hammaddelerin tekrar kullanılmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda, atıkların yeniden kullanımı için sürekli olarak yenilikçi yöntemler ve teknolojiler geliştiriyoruz. Böylece atıkların çevreye olan etkisini en aza indirirken, doğal kaynakları koruyoruz. Seralarımızda ürettiğimiz ürünleri tamamen geri dönüştürülebilir ambalaj malzemeleri ile paketleyerek piyasaya arzını sağlıyoruz. Üretim aşamalarında oluşacak geri kazanımı mümkün atıklarımız lisanslı geri kazanım firmalarına aktarıyoruz. Ayrıca üretim aşamasında oluşan yaprak, fide gibi bitki artıkları özel bir parçalayıcı ile küçük parçalara ayırarak hacmini ve nakliyesini kolaylaştırdığımız bu malzemeyi farklı kullanımlar (kompost, toprağa besin takviyesi, vs.) amacıyla paydaşlarımıza hammadde olarak sunuyoruz. Üretimde kullandığımız sıkıştırılmış hindistan cevizi torflarını (coco peat) farklı sektörlerde kullanıma uygun olması sebebiyle (özellikle peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği) ilgili alanlara sevk ediyor, bu sayede atık oluşumunu önlüyoruz.
Daha Fazla...
24
Enerji & Karbon Yönetimi
Palmira Agro’nun 2024 yılında Çankırı’da açılışı yapılan Türkiye’nin ilk hibrit mikro granül gübre fabrikasında enerji verimliliğimizi artırırken, yenilenebilir enerji sistemlerinden yararlanarak karbon ayak izimizi olabilecek en alt düzeye çekiyoruz. Hibrit üretim teknolojimiz sayesinde, geleneksel üretim süreçlerine kıyasla %65 enerji tasarrufu sağlayarak CO₂ emisyonlarını %65 oranında azaltıyoruz. Ayrıca, üretim tesisimizin enerji ihtiyacını karşılamada 1.207,80 kWp kapasiteli güneş enerji sisteminden yararlanırken, ayrıca üretim süreçlerimizde elektrikli forkliftler, transpaletler ve lojistik sistemler kullanarak fosil yakıt tüketiminin önüne geçiyoruz. Üretim süreçlerimizin her adımında çevreci uygulamaları önceliklendiren çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üretimden kaynaklanan atık suyun arıtılması ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi için biyolojik arıtma sistemleri kullanıyoruz. Bunun yanı sıra, tesisimizdeki hava emisyonlarını en aza indirmek için Scrubber (Yıkama Kulesi) sistemi ile üretimden çıkan havayı temizleyerek atmosfere daha temiz gaz salımı yapıyoruz. Tüm bu uygulamalarla, Palmira Agro şirketimizde iklim değişikliğiyle mücadelede gübre üretiminde öncü adımlar atıyor, düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir üretim modeliyle verimliliği artırırken doğal kaynakları koruyoruz.
Daha Fazla...
21
Bitki Zararlıları ile Entegre Mücadele
Bitki korumaya dair tarımsal üretim esnasında ortaya çıkan sorunlar; insan ve diğer canlıların sağlığını olumsuz etkiliyor; aynı zamanda verim ve kalite parametrelerinde negatif etkiler yaratarak ekonomik zarara sebep olmaktadır. Dolayısıyla konuyu “zararlı yönetimi” çerçevesinin ötesine geçerek ele almak, tarımda bütünsel bir yaklaşım geliştirmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu gerekçeler, pestisit kullanımının sınırlandırılmasına ve kimyasal içermeyen alternatif ve bütünleşik mücadele yöntemlerinin ön plana çıkmasına vesile olmuştur. Bu bütünlüğün bozulmaması için, tarımsal üretim sistemlerinin sürdürülebilir olması oldukça önemlidir. Sürdürülebilir tarımda etkili zararlı yönetimi ise ancak entegre zararlı yönetimi ile mümkündür. Alarko Tarım Grubu bünyesinde modern seracılık faaliyetleri yürüten Alsera şirketi olarak; teknolojik seralarımızda hayata geçirdiğimiz “Entegre zararlı yönetimi” (Integrated Pest Management: IPM) sisteminde tüm mücadele yöntemlerini bir arada kullanıyoruz. Bu yaklaşımda öncelikli amaç; kimyasal olmayan yöntemleri tercih ederek hastalık ve zararlılarla mücadele etmek olduğundan IPM ekolojiye duyarlı bir yönetim şekli olarak öne çıkmaktadır. Hastalık ve zararlıların yönetimi en ekonomik yöntemlerle gerçekleştirilirken, insanlar, diğer canlılar ve çevre açısından oluşabilecek negatif durumlar sıfırlanmakta ya da minimize edilmektedir. Entegre zararlı yönetiminde zararlıyı iyi tanımak, biyolojik dönemleri ve alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmak ve zarar oluşmadan önce hayata geçirilecek basit tedbirler almak, mücadeleyi çok daha kolay, ekonomik ve çevreye etkisi minimal hale getirmektedir.
Daha Fazla...